Tiedotteet

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), joka on KONGSBERGin tytäryhtiö, on tehnyt sopimuksen Norjan puolustusministeriön kanssa Aerospace Industrial Maintenance Norway AS:n (AIM Norway) ostamisesta. AIM Norway on Norjan puolustusvoimien liiketoimintaa, joka vastaa Norjan ilmavoimien lentokoneiden ja helikoptereiden huolloista, kunnossapidosta ja päivityksistä. AIM Norwayn toimitusten, kyvykkyyksien ja osaamisen vahvistamiseksi KDA ja Patria ovat sopineet omistuksen jakamisesta siten, että KDA omistaa 50,1 ja Patria 49,9 prosenttia.

Patrian vahvuutena on merkittävä ilmailuhuoltotoiminnan kokemus sekä osaaminen. Yhdessä Patria ja KDA luovat vahvan perustan jatkokehitykselle. Hankinta on looginen jatko Patrialle, joka vastaa Norjan puolustusvoimien NH90- ja Bell 412-helikoptereiden huollosta.

AIM Norwayllä on ollut merkittävä osuus Norjan ilmailuteollisuudessa jo vuodesta 1916. Se työllistää 440 henkilöä, ja sen liikevaihto on 113 miljoonaa euroa (2017). Yrityksen päätoimipiste sijaitsee Kjellerissä, missä sillä on operatiivinen yksikkö Ryggen lentoasemalla. AIM Norway vastaa pääosin sotilasilmailun raskaista huolloista, kunnossapidosta ja päivitystyöstä. Keskeisiä tehtäviä ovat uuden F-35-lentokoneen ja Norjan uusien AW101-pelastushelikoptereiden moottorihuollot. AIM Norway omistaa Belgium Engine Centerin (BEC), jonka päätoimipiste sijaitsee Herstalissa Liegen ulkopuolella Belgiassa. BEC on moottoreiden huoltoihin, korjauksiin ja kunnossapitoon erikoistunut yritys.

“AIM Norwayn hankinta on merkittävä etappi KONGSBERGille ja tärkeä osa konsernin strategiaa osana Norjan puolustusvoimien strategista kumppanuutta sekä laitetoimittajana että huoltotoimijana. Tämän kaupan myötä omistuksemme Norjan puolustusteollisuudessa vahvistuu edelleen ja otamme uuden, merkittävän askeleen pohjoismaisella ja kansainvälisillä puolustusmarkkinoilla”, sanoo KONGSBERGin toimitusjohtaja Geir Håøy.

“Patrialla on pitkät perinteet ja vankka osaaminen taistelulentokoneiden ja helikoptereiden sekä niiden moottoreiden huoltotyössä sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa. Ja nyt tämä toiminta nousee uudelle tasolle AIM Norwayn osuuden myötä. Olen iloinen, että osaamisemme tunnustetaan kansainvälisesti. Kasvu kansainvälisessä huoltotoiminnassa on strategiamme ydin. Patria on myös perustanut uuden tytäryhtiön, Patria ISP Oy:n, joka keskittyy kansainväliseen huolto- ja elinkaarentukiliiketoimintaan. Tämä rakenne mahdollistaa välttämättömät palomuurit Patrian kansainvälisen liiketoiminnan ja Suomen ilmavoimien strategisen kumppanuuden välille”, toteaa Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo.

Kuva: Jukka Holkeri, liiketoimintajohtaja, International Support Partnerships, Patria ja Eirik Lie, President, KDA (kuva saatavilla Patrian materiaalipankissa/Photos and Images)

Lisätietoja:

Liiketoimintajohtaja Jukka Holkeri, International Support Partnerships, Patria, p. 040 869 2008, jukka.holkeri@patria.fi

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Patria tarjoaa kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita ilmailu- ja puolustusalan toimijoille. Patrian missiona on olla asiakkailleen tae toimintavarmuudesta, ja visiona on olla #1 kumppani kriittisissä toiminnoissa. Toimipisteitä on Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Vuonna 2017 Patrian liikevaihto oli 467,7 miljoonaa euroa, ja konsernissa toimii 2 800 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50,1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49,9 %). Patria omistaa 50 % norjalaisesta Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden.

www.patria.fi

KONGSBERG on kansainvälinen konserni, joka tuottaa korkean teknologian järjestelmiä ja ratkaisuja asiakkailleen öljy- ja kaasuteollisuudessa sekä kaupallisen merenkäynnin että ilmailun ja puolustuksen alalla. KONGSBERGillä on 7 000 työntekijää yli 25 maassa ja sen liikevaihto vuonna 2017 oli 14,5 miljardia Norjan kruunua.

www.kongsberg.com