Tulosta

Patria-konsernin tulos tilikauden ensimmäisellä puolikkaalla oli ennakoidulla tasolla. Liikevaihto oli 221,8 miljoonaa euroa, kun edellisen vuoden vastaava luku oli 253,6 miljoonaa euroa (-12.5 %). Liikevoitto laski 15,4 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2016 oli 40,8 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 52,0 % (50.3 %) ja nettovelkaantumisaste 29,6 % (23,9 %). Tilauskanta pieneni 803,8 miljoonaan euroon, edellisen vuonna vastaava luku oli 974,4 miljoonaa euroa. Merkittävä osa uusista tilauksista tämän kauden aikana liittyvät Aviation-liiketoimintaan ja sen sotilasilmailun huolto- ja elinkaarentukipalveluihin. Liikevoiton pieneneminen johtui pääosin heilahteluista ja päätöksenteon viivästymisestä kansainvälisissä hankkeissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkuvuosi 2017

Helmikuussa tiedotettiin, että Patrian Pilot Training jatkaa yhteistyötä Suomen Ilmailuopiston (SIO) koulutusyhteistyökumppanina uudessa toimipaikassaan Tampere-Pirkkalassa. Patria vastaa 20 oppilaan ansiolentäjän lupakirjatason lento- ja teoriakoulutuksesta.

Patria osallistui IDEX 2017 -tapahtumaan helmikuussa Abu Dhabissa Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Esillä oli uusinta teknologiaa, kuten maailman ensimmäinen konttiin integroitu 120 mm kranaatinheitinjärjestelmä Patria Nemo Container. Esillä oli myös Patria AMV28A-panssaroitu pyöräajoneuvo sekä Patria AMV Part Task Trainer -koulutusjärjestelmä.

Maaliskuussa Patrian Pilot Training ja Nordic Regional Airlines, Norra, sopivat uusien liikennelentäjien peruskoulutuksen toteuttamisesta

Huhtikuussa Norjan puolustusvoimien logistiikkaorganisaatio valitsi Patrian huoltamaan Norjan NH90-helikoptereita. Kaksivuotinen sopimus kattaa Norjan ilmavoimien NH90-helikoptereiden raskaat huollot ja korjaukset. Sopimuksessa on optio kahdelle lisävuodelle, ja se on arvoltaan yli 10 miljoonaa euroa.

Huhtikuussa Sami Pitkänen, 46, nimitettiin Millogin uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloitti tehtävässään 1.8.2017.

Toukokuussa päättyivät Patrian Aerostructures-liiketoiminnassa koko henkilöstöä koskeneet yhteistoimintaneuvottelut. Niiden taustalla ovat tuotannollis-taloudelliset syyt tilauskannan heikentymisen vuoksi osassa tuotekantaa. Vähennystarpeeksi tarkentui yhteensä seitsemän henkilöä. Tämä määrä sisältää irtisanomiset sekä lomautukset toistaiseksi. Lisäksi enimmillään 40 henkilöä lomautettiin 3-6 viikoksi kesän aikana.

Sotilasilmailun viranomaisyksikkö (SVY) luovutti Patrian Aviation-liiketoiminnalle toukokuussa ensimmäisen yhteiseurooppalaisiin European Military Airworthiness Requirements eli EMAR-suosituksiin perustuvan suunnitteluorganisaatioluvan Suomessa.

Toukokuussa Patria sijoittui sijalle 29 tekniikan ja luonnontieteiden opiskelijoiden ihannetyönantajien listalla ja sijalle 30 tietotekniikan opiskelijoiden vastaavalla listalla Universumin toteuttamassa kyselyssä.

Patrialla ja yhdysvaltalaisella S&K Logistics Servicesillä on teollinen yhteistyösopimus laskutelineiden huoltopalveluiden tarjoamisesta yhteistyössä F/A-18 -hävittäjien käyttäjämaille. Yhtiöt esittelivät palveluitaan USA:ssa Louisvillessä järjestetyssä The Naval International Aviation Logistics Process Improvement Team (LPIT) -tapahtumassa.

Patria ia AMV28A -panssaroitu pyöräajoneuvo läpäisi toukokuussa ajoneuvolle Suomessa suoritetut uintitestit. Kokonaispainoltaan 28-tonninen ajoneuvo ui täysin odotusten mukaisesti olosuhteissa, joissa tuulen nopeus oli 10-13 m/s ja tuulenpuuskissa yli 17 m/s.

Patrian Aviation-liiketoiminnan moottoriosaamiseen erikoistunut Engines-yksikkö juhlisti 70-vuotista taivaltaan kesäkuussa. Yksikkö on merkittävä osa Patrian ja suomalaisen ilmailuteollisuuden historiaa.

Kesäkuussa Patria vastaanotti neljä uutta Diamond DA40 NG -koulutuskonetta yhtiön siviililentokoulutustoiminnan käyttöön.

Loppuvuoden näkymät

Tilauskannan kehitys riippuu suurten tarjousvaiheessa olevien vientihankkeiden liikkeellelähdöstä kansainvälisillä markkinoilla. Päätöksentekoprosessin pitkittyminen tietyissä kansainvälisissä projekteissa tuo epävarmuutta ennusteeseen. Vaikka vuosi 2017 tulee kokonaisuudessaan olemaan tyydyttävä, liiketoimintojen välillä on merkittäviä eroja. Patria aloitti elokuussa yhtiön laajuiset yhteistoimintaneuvottelut turvatakseen tuottavuuden ja kustannustehokkuuden sekä varmistaakseen toiminnan joustavuuden lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

 

Lisätietoja:

Talousjohtaja Ville Jaakonsalo, p. 0500 881 070, [email protected]

Viestintäjohtaja Birgitta Selonen, p. 040 869 2043, [email protected]

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Konserni toimii Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Puolassa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa. Konsernissa toimii 2 800 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50.1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49.9 %).

www.patria.fi