Tulosta

Patria-konsernin kolmen vuosineljänneksen tulos oli heikompi verrattuna edelliseen vuoteen. Liikevaihto oli 309,3 miljoonaa euroa, kun edellisen vuoden vastaava luku oli 349,1 miljoonaa euroa (-11,4 %). Liikevoitto oli 22,8 miljoonaa euroa, kun se 2016 oli 53,9 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 53,7 % (56,2 %) ja nettovelkaantumisaste 31,1 % (19,1 %). Tilauskanta pieneni 769,6 miljoonaan euroon; edellisen vuoden vastaava luku oli 918,0 miljoonaa euroa.

Merkittävä osa uusista tilauksista tällä vuosineljänneksellä liittyy Aviation-liiketoimintaan ja sotilasilmailun huolto- ja elinkaarentukipalveluihin. Liikevoiton pieneneminen johtui pääosin normaaleista markkinoiden heilahteluista ja päätöksenteon viivästymisestä kansainvälisissä Land-liiketoiminnan hankkeissa.

Kolmas vuosineljännes 2017

Elokuussa Patria allekirjoitti sarjatoimitussopimuksen koskien CANDL (Compact Airborne Networking Data Link) -terminaaleja, HPA-suurtehovahvistimia ja näihin liittyviä palveluja. Patria toimittaa CANDL-terminaalit Airbus Defence & Space -yhtiölle Saksaan.

Patriassa aloitettiin Suomessa toimivaa henkilöstä koskevat yhteistoimintaneuvottelut elokuussa tuotannollisista, taloudellisista sekä toiminnan uudelleenjärjestelytarpeesta johtuvista syistä. Neuvottelujen tuloksena konsernista väheni 101 tehtävää. Uudelleenjärjestelyt tukevat yhtiön strategiaa, jonka mukaan konserni keskittyy entistä enemmän strategiseen ohjaukseen ja jonka mukaan konsernin tukitoimintoja karsitaan ja liiketoimintojen toimivuutta tehostetaan. Näin yhtiö keskittyy tarjoamaan ilmailu- ja sotilasasiakkailleen näiden kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä entistäkin kustannustehokkaammin. Syyskuussa Patria aloitti yhteistoimintaneuvottelut Ruotsissa taloudellisista ja organisaatiomuutokseen liittyvistä syistä. Neuvottelut kattavat yksikön kaikki toiminnot ja sisältävät enimmillään 20 tehtävän vähentämisen.

Syyskuussa Patria voitti tarjouskilpailun koskien Norjan puolustusvoimien Bell 412 -helikoptereiden huoltoa ja allekirjoitti nelivuotisen sopimuksen Norjan puolustusvoimien logistiikkaorganisaation kanssa. Sopimus sisältää option kolmesta lisävuodesta. Sopimuksen arvo on yli 7 miljoonaa euroa.

Syyskuussa Patria osallistui DSEI 2017 -tapahtumaan Lontoossa. Esillä oli panssaroitu pyöräajoneuvo Patria AMVXP, johon oli integroitu Kongsberg PROTECTOR Dual RWS -asejärjestelmä. Nähtävillä oli myös Patria AMV Part Task Trainerista ja Patria Nemo -koulutussimulaattorista koostuva yhdistetty koulutusjärjestelmä.

Katsauskauden jälkeisiä tapahtumia

Patria ja Suomen puolustusvoimat allekirjoittivat Laivue 2000 -elinjaksopäivitystä koskevan aie- ja suunnittelusopimuksen. Sopimuksen arvo on noin miljoona euroa.

Patria osti 2. lokakuuta virolaiselta Mootor Grupp AS:ltä heidän 60 %:in osuutensa Viron suurimmasta puolustusalan huoltoyrityksestä Milrem LCM OÜ:stä. Osto on merkittävä osa Patrian uutta kansavälisen huoltoliiketoiminnan kasvustrategiaa.

Loppuvuoden näkymät

Tilikauden näkymät ovat ensimmäisen kolmen vuosineljänneksen tuloksen huomioiden kohtalaisen tyydyttävät.

Lisätietoja:

Talousjohtaja Ville Jaakonsalo, p. 0500 881 070, [email protected]

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Konserni toimii Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Puolassa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa. Konsernissa toimii 2 800 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50.1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49.9 %).

www.patria.fi