Tulosta

Patria-konsernin tulos tilikauden ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli ennakoidulla tasolla. Liikevaihto oli 116,6 miljoonaa euroa, kun edellisen vuoden vastaava luku oli 106,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 6,0 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 4,9 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 57,6 % (58,6 %) ja nettovelkaantumisaste 18,2 % (4,5 %).

 

Ensimmäinen vuosineljännes 2018

Tammikuussa Patria allekirjoitti sopimuksen Suomen puolustusvoimien Hamina-luokan ohjusveneiden peruskorjauksesta ja elinjaksopäivityksestä. Toimitussopimuksen kokonaisarvo ilman optioita on noin 170 miljoonaa euroa. Koko elinjaksopäivityksen arvioitu työllistävä vaikutus kotimaassa on noin 300 henkilötyövuotta. Patria toimii projektissa kokonaisvastuullisena päätoimittajana, suunnittelijana sekä pääintegraattorina.

Kongsberg Defence & Aerospace ja Patria sopivat ohjusjärjestelmiin liittyvien yhteistyömahdollisuuksien kehittämisestä. Sopimus kattaa ohjusteknologioiden osaamiskeskuksen perustamisen Suomeen, Open Tactical Framework (OTF) ‑teknologian ja ohjusjärjestelmien ohjelmistot Suomen ohjushankkeisiin sekä näihin liittyvät kansainväliset mahdollisuudet.

Viron puolustushankinnoista vastaava Kaitseinvesteeringute keskus uudisti puolustusajoneuvojen elinkaaren hallintaan liittyvän sopimuksen Patrian tytäryhtiön Milrem LCM:n kanssa Patria XA-180- ja XA-188-ajoneuvojen huolloista ja korjauksista.

Suomen ensimmäinen 3D-tulostettu suihkumoottorin osa lensi ensilentonsa tammikuussa. Kyseinen osa on asennettu F/A-18 Hornet -hävittäjään. Patriassa on tehty viimeisen kahden vuoden aikana kehitystyötä 3D-tulostettavien osien valmistusprosessiin liittyen. Patria on aktiivisesti mukana tutkimassa uusia menetelmiä eri osien valmistamiseen ja korjaamiseen liittyen.

Helmikuussa Patria oli esillä mediassa liittyen Ugandassa menehtyneen suomalaisen liikemiehen ja yhtiön välillä ilmenneisiin yhteyksiin. Tämä johti välittömiin korjaaviin toimenpiteisiin sekä muutoksiin Land-liiketoiminnan johdossa.

Maaliskuussa Senop Oy allekirjoitti sopimuksen norjalaisen Kongsberg Defence & Aerospace AS:n kanssa järjestelmävarusteltujen johtamiskeskusten toimittamisesta. Sopimus on jatkoa Kongsbergin ja Senopin aiemmalle yhteistyölle. Toimitukset tapahtuvat vuoden 2019 aikana.
 

Katsauskauden jälkeisiä tapahtumia

Puolustusministeri Niinistö valtuutti Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen siltapanssarivaunujärjestelmän hankinnasta Patrialta. Puolustusvoimat hankkii neljä uutta Leopard 2L -siltapanssarivaunua, joiden avulla voidaan käsitellä eri mittaisia Leguan-siltoja. Hankinnan arvonlisäverollinen kokonaisarvo on noin 28,6 miljoonaa euroa, ja sen työllistämisvaikutus lisähankintavarauksineen on Suomessa noin 55 henkilötyövuotta, josta Patrian osuus on noin 35 henkilötyövuotta. Uusien siltapanssarivaunujen toimitukset sekä aiemmin hankittujen siltapanssarivaunun ja SISU E15TP-L -silta-autojen muutostyöt ajoittuvat vuosille 2019 - 2021.

Patrian tytäryhtiö Milrem LCM ja BAE Systems allekirjoitti Viron CV9035-rynnäkköpanssarikaluston (IFV) huoltoa ja tukea koskevan sopimuksen. Virolainen puolustusajoneuvojen elinkaarihallintaa tarjoava yritys Milrem LCM huoltaa ja korjaa CV9035-ajoneuvot toimipaikoissaan Virossa. Tällä yhteistyöllä luodaan pitkäaikaista hyötyä Viron puolustusvoimille.
 

Loppuvuoden näkymät

Kotimaisella asiakkaalla Puolustusvoimilla on meneillään ennätyksellisen suuria projekteja (HX, Laivue 2020). Toimittajaehdokkaille on lähetetty tarjouspyynnöt, jotka sisältävät konkreettiset vaatimusmäärittelyt teollisesta yhteystyöstä. Teollinen yhteistyö on Patrialle erittäin tärkeä ja suuri mahdollisuus. Yleiset toiminta- ja turvallisuusympäristön muutokset ovat kasvattaneet puolustusbudjetteja, mikä näkyy viiveellä kansainvälisessä puolustusteollisuudessa.

Lisätietoja:

Talousjohtaja Ville Jaakonsalo, p. 0500 881 070, [email protected]

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Patria tarjoaa kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita ilmailu- ja puolustusalan toimijoille. Patrian missiona on olla asiakkailleen tae toimintavarmuudesta, ja visiona on olla #1 kumppani kriittisissä toiminnoissa. Toimipisteitä on Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Vuonna 2017 Patrian liikevaihto oli 467,7 miljoonaa euroa, ja konsernissa toimii 2 800 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50.1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49.9 %). Patria omistaa 50 % norjalaisesta Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden.