Tulosta

Vahva tilauskanta perustana vuodelle 2012

 

 

Avainluvut  

1-6/2012

1-6/2011

2011

Uudet tilaukset, milj. EUR  

274,0

212,0

456,3

Tilauskanta, milj. EUR  

1 577,5

1 702,3

1 626,5

Liikevaihto, milj. EUR  

324,7

283,6

618,4

Liikevoitto, milj. EUR  

23,8

17,1

60,3

Tulos ennen veroja, milj. EUR  

22,6

16,0

57,6

Omavaraisuusaste, %  

42,6

42,0

43,5

Nettovelkaantumisaste, %  

23,8

7,3

4,2

Oman pääoman tuotto, %  

19,6

7,0

17,7

Sijoitetun pääoman tuotto, %  

17,7

7,1

16,5

Henkilöstö keskimäärin  

3 570

3 414

3 430

 

Vahva tilauskanta on luonut perustan Patrian tuloskehityksen jatkumiselle kuluvalla tilikaudella. Liikevaihto oli kuluvan vuoden ensimmäisiltä kuudelta kuukaudelta 324,7 miljoonaa, kun se viime vuonna oli 283,6 miljoonaa euroa (+14,5 %). Liikevoitto oli vastaavasti 23,8 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 17,1 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 42,6 %, joka parantui edellisvuodesta 0,6 %. Nettovelkaantumisaste oli 23,8 %, kun se vuotta aiemmin oli 7,3 %.

Tulosparannukseen vaikuttivat muiden muassa Patria AMV -ajoneuvojen uusien tilausten käynnistynyt tuotanto, Millog Oy:n positiivinen kehitys ja suunnitellusti edenneet muut hankkeet ja projektit, kuten NH90-helikoptereiden ballistisen suojausvarustuksen suunnittelu ja valmistus, Rauma-luokan ohjusveneiden peruskorjaus, Hornet-hävittäjien MLU2-järjestelmäpäivitykset ja Hawk Mk66-koneiden ohjaamo- ja avioniikkapäivitykset.

Tilauskannan kehitys oli hidasta ja kuvaa markkinoiden tilannetta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Puolustushankinnat eivät ole etusijalla, kun useat potentiaaliset asiakasmaat kamppailevat taloudellisten vaikeuksien kanssa.

Alkuvuosi 2012

Vuoden 2012 alussa Patria ja Volvo Group allekirjoittivat yhteistyösopimuksen liittyen elinkaaren tukipalveluihin, joita yhtiöt tarjoavat yhdessä Ruotsin puolustusvoimille sen mahdollisissa tulevissa logistiikan ja huollon uudistuksissa. Patrialla on jo sopimus 113 AMV 8x8 panssaroidun pyöräajoneuvon toimittamisesta Ruotsin maavoimille niiden jo käytössä olevien noin 200 Patria XA 6x6 -ajoneuvon lisäksi. Volvo Group on puolestaan pitkään toimittanut Ruotsin puolustusvoimille ajoneuvoja ja sillä on laaja huolto- ja kunnossapitoverkosto.

Patria Pilot Training ja Finnair Flight Academy sopivat alkuvuodesta koulutusyhteistyöstä. Tavoitteena on myydä Multi-Crew Pilot Licence (MPL) -lentokoulutusta Airbus A320 -lentokoneita käyttäville lentoyhtiöille. Tulevaisuudessa koulutusta tarjotaan myös Embraer 170/190 sekä ATR42/72 -konetyypeille. Ensimmäiset oppilaat voidaan ottaa vastaan vuoden 2013 alussa.

Kesäkuussa Patrian Land Systems ja Land Services saivat päätökseen yhteistoimintaneuvottelut toiminnan uudelleenorganisoinnista. Sastamalassa toimintaa jatkaa raskaat ampumatarvikkeet -yksikkö, jossa toimii noin 30 henkilöä. Muut Sastamalan ja Vihtavuoren toiminnot yhdistetään Hämeenlinnassa ja Tampereella sijaitseviin yksiköihin. Kaikille neuvotteluiden piirissä oleville tarjottiin työtehtäviä, mutta työllistyäkseen Patriassa henkilö saattaa joutua vaihtamaan työskentelypaikkakuntaa.

Myös Millog Oy:n tytäryhtiö Oricopa Oy käynnisti kesäkuussa yhteistoimintaneuvottelut taloudellisiin, tuotannollisiin ja toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuviin syihin perustuen. Oricopa Oy:n tilauskanta on vuoden 2012 aikana laskenut muun muassa Puolustusvoimien säästöjen vuoksi. Neuvottelut koskevat Tampereen ja Oriveden toimipisteiden koko henkilöstöä, yhteensä 65 henkilöä.

Kesäkuussa Patria ja kroatialainen konserni ÐURO ÐAKOVIĆ Holding d.d. (DDH) allekirjoittivat puitesopimuksen, joka vahvistaa yhteiset pyrkimykset myydä Patria AMV -ajoneuvoja tapauskohtaisesti valittaviin kolmansiin maihin. DDH toimii hankkeissa päätoimittajana ja sillä on myös merkittävä rooli myytävien ajoneuvojen valmistuksessa. DDH on saanut ajoneuvojen valmistukseen tarvittavan teknologian Patrialta. DDH:n tytäryhtiö ÐURO ÐAKOVIĆ Specijalna vozila d.d (DDSV) on toimittanut asiakkaalle jo yli 70 Kroatiassa valmistettua ajoneuvoa.

Patria julkaisi kesäkuussa ensimmäisen yhteiskuntavastuuraporttinsa. Raportti tehdään valtion omistajapolitiikkaa koskevan valtioneuvoston päätöksen
3.11.2011 mukaisesti. Tavoitteena on pitkäjänteinen kannattava toiminta huomioiden talouteen, ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön liittyvät asiat ja raportoida niistä aiempaa systemaattisemmin luotujen yhteismitallisten mittareiden pohjalta.

Patrian tukema kolmevuotinen Potkua liikuntaan -hanke on puolivälissä, ja hankkeen tulokset ovat erittäin myönteisiä. Sen tavoitteena on edistää varusmiesten liikunnallista elämäntapaa ja sitä kautta parantaa nuorten elämänlaatua. Hankkeen aikana varusmiesten liikuntasuoritusten määrä palvelusajan ulkopuolella on kasvanut 25,8 prosenttia, kun hanke ryhtyi yhdessä joukko-osastojen kanssa parantamaan kerhojen toimintaedellytyksiä.

Loppuvuoden näkymät

Kuluvan vuoden toisella vuosipuoliskolla toiminta jatkuu aiempina vuosina saatujen merkittävien tilausten ansiosta vakaana. Puolustusalan leikkaukset niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisestikin ja puolustushankintoihin liittyvän lainsäädännön muutokset tiukentavat kuitenkin kilpailua uusista hankkeista pidemmällä tähtäimellä. Slovenian ajoneuvohankkeeseen liittyy edelleen riskejä, joilla toteutuessaan voi olla merkittävä kielteinen vaikutus konsernin tulokseen.

On mahdollista, että vuoden viimeisten kuukausien aikana ratkeaa Patrian vientituotevalikoimaan sopivien hankkeiden käyntiin lähtö tärkeillä kansainvälisillä markkinoilla, jotka nykytilanteessa sijaitsevat pääasiassa Euroopan ulkopuolella.

Lisätietoja:
Viestintäjohtaja, Birgitta Selonen, p. 040 869 2043, [email protected]

Patria on kansainvälisesti toimiva puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Patrian omistavat Suomen valtio (73,2 %), ja European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V. (26,8 %).
www.patria.fi