Tulosta

Patria-konsernin tulos tilikauden ensimmäisellä puoliskolla laski odotetusti verrattuna edelliseen vuoteen. Liikevaihto oli 202,4 miljoonaa, kun edellisen vuoden vastaava luku oli 260,2 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 10,1 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 22,7 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 46,5 % (59,7 %) ja nettovelkaantumisaste 23,9 % (-6,5 %). Tilauskanta kasvoi 1.104,2 miljoonaan euroon, kun se edellisenä vuonna oli 739,2 miljoonaa euroa. Tilauskannan kasvu edellisvuodesta on seurausta muun muassa sopimuksesta, jonka perusteella Millogin toiminta laajenee siten, että vuoden alusta sen vastuulle siirtyivät Maavoimien joukko-osastojen korjaamot, kaksi Maavoimien varastoa sekä Merivoimien kunnossapitokeskukset ja keskusvarasto. Tämän seurauksena myös Patrian henkilöstömäärä kasvoi yli 300 työntekijällä. Merkittävien toimitusprojektien päättyminen erityisesti Land-liiketoiminnassa näkyy selvästi konsernin tuloksessa.

Alkuvuosi 2015

Patrian toimintaa sopeutettiin katsauskaudella vastaamaan varsin vaikeaa markkinatilannetta eräillä liiketoiminta-alueilla. Käynnissä olevat ja edelleen jatkuvat tehostustoimenpiteet etenivät lupaavasti. Patria ja Kongsberg Defence & Aerospace AS allekirjoittivat kumppanuussopimuksen eräisiin Lähi-Idän alueen ajoneuvo- ja asejärjestelmähankkeisiin osallistumisesta. Yritykset muodostavat yhdessä vahvan tiimin vastaamaan asiakkaiden tulevaisuuden tarpeisiin kehittäen yhteistyössä järjestelmiään ja asiakaskohtaisia ratkaisujaan.

Puolan puolustusministeriö teki lisätilauksen AMV 8x8 -ajoneuvoista Patrian puolalaiselta yhteistyökumppanilta Rosomak S.A.:lta. Patria toimittaa noin 200 ajoneuvon komponenttisarjat, joista Rosomak S.A. valmistaa ajoneuvot Patrian lisenssillä. Toimitukset tapahtuvat vuosien 2015-2019 aikana. Tilaus, joka on suuruusluokaltaan 90 miljoonaa euroa, vahvistaa Patrian tilauskantaa, mutta ei tuo merkittävää lisätyötä yhtiön Hämeenlinnan yksikölle.

Poliisihallituksen, Patrian, Portalify Oy:n ja Codea Oy:n muodostama ryhmittymä allekirjoittivat toimitussopimuksen turvallisuusviranomaisten yhteisestä kenttäjärjestelmästä eli KEJO-järjestelmästä. Sen toteutus ajoittuu vuosille 2015-2017. Sopimuksen kokonaisarvo on noin 23 miljoonaa euroa.

Helmikuussa Patria oli esillä kansainvälisessä puolustusalan IDEX 2015 -tapahtumassa Abu Dhabissa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa, jossa se esitteli panssaroitua pyöräajoneuvoa Patria AMV:tä, Nemo-koulutussimulaattoria sekä Millogin optroniikkatuotteita.

Puolustusvoimien kanssa allekirjoitettiin sotilasilmailun järjestelmien elinkaaripalveluja koskeva strateginen kumppanuussopimus, joka kattaa puolustusvoimien sotilasilmailun lentokalustoon ja järjestelmiin liittyviä elinjakson tukipalveluja, muun muassa Ilmavoimien F/A-18 Hornet hävittäjiin ja Maavoimien NH90 -kuljetushelikoptereihin ja näiden järjestelmiin liittyen.

Patria ja sveitsiläisen RUAG AG:n tytäryhtiö RUAG Sweden AB sopivat Patrian avaruusyksikön siirtymisestä osaksi RUAGin laajaa avaruusliiketoimintaa. Kaikki Patrian Tampereella sijaitsevassa avaruusyksikössä työskentelevät 29 työntekijää siirtyivät perustetun RUAG Space Finland -yrityksen palvelukseen.

Kazakstanin siviili-ilmailuakatemia ja Patria allekirjoittivat jatkosopimuksen ammattilentäjäkoulutuksesta järjestyksessään toiselle oppilasryhmälle. Patria Pilot Training kouluttaa vuoden 2016 loppuun mennessä 14 kazakstanilaista oppilasta.

Patria Pilot Training -lentokoulu päätettiin sijoittaa Tampere-Pirkkalan lentoasemalle, jonne rakennetaan uusi ilmailualan koulutuskeskus. Toiminta uusissa parhaillaan rakennettavina olevissa tiloissa alkaa toukokuussa 2017, mihin saakka Helsingin kaupunki ja Finavia ovat omalta osaltaan sitoutuneet mahdollistamaan Patrian toiminnan jatkumisen Malmin lentokentällä.

Patria toimitti Puolustusvoimille viimeisen kahdennenkymmenennen NH90-helikopterin kesäkuussa. Hanke jatkuu ns. retrofit-hankkeena, jossa alustavassa konfiguraatiossa olevat helikopterit saatetaan lopulliseen toimintakonfiguraatioon.

 

Yhteistoimintaneuvottelut

Patrian Land-liiketoiminnassa käytiin helmikuussa koko henkilöstöä koskeneet yhteistoimintaneuvottelut. Vähennystarpeeksi tarkentui toimihenkilöiden osalta 55 henkilöä ja työntekijöiden osalta 19 henkilöä. Lisäksi tuotannosta lomautetaan vuoden lopulla 10 työntekijää.

Patrian Aerostructures-liiketoiminnassa käytiin toukokuussa koko henkilöstöä koskeneet yhteistoimintaneuvottelut. Vähennystarpeeksi tarkentui yhdeksän henkilöä. Tämä sisältää irtisanomiset sekä lomautukset toistaiseksi. Lisäksi lähes koko henkilöstö lomautetaan kuluvan vuoden aikana enintään neljäksi viikoksi ja 15 henkilöä lomautetaan osa-aikaisesti.

Oikeudenkäynnit

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa kaksi Patrian entistä toimihenkilöä ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä lahjuksen antamisesta liittyen Kroatian vientihankkeeseen vuosina 2005 - 2008. Yhden henkilön osalta syytteet hylättiin. Annetun tuomion johdosta Patria Land Services Oy:lle langetettiin 297 000 euron määräinen yhteisösakko. Yhtiö ja henkilövastaajat ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä päätökseen ja asian käsittely jatkuu hovioikeudessa syksyllä 2015. Myös syyttäjä on valittanut ratkaisusta.

Turun hovioikeus hylkäsi kesäkuussa kaikki syytteet ja yhteisösakkovaatimuksen liittyen Slovenian vientihankkeeseen, joka ajoittui vuosille 2005 - 2007. Myös käräjäoikeus oli hylännyt kaikki syytteet samoin kuin yhteisösakkovaatimuksen. Hovioikeus korotti valtion maksettavaksi tuomittuja oikeudenkäyntikulukorvauksia käräjäoikeuden osalta ja velvoitti valtion korvaamaan Patria Land Services Oy:n ja muiden vastaajien oikeudenkäyntikuluja myös hovioikeudessa.                       

Vastuullisuus

Transparency International UK julkaisi huhtikuussa puolustusalan yrityksille suunnatun Defence Companies Anti-Corruption Index -tutkimuksen. Patria sijoittui tutkimuksessa hyvin verrattuna eurooppalaisiin verrokeihin ja kilpailijoihin ja paransi myös sijoitustaan verrattuna edelliseen tutkimukseen.

Patria teki ympäristöministeriön koordinoiman Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, jossa yhtiö sitoutuu kehittämään hallinnoimiensa kiinteistöjen energiatehokkuutta sekä kehittämään työturvallisuutta entisestään ja siten vähentämään työtapaturmia.

Patria on jatkanut tukeaan ainoan suomalaisen sarjatuotantoon päässeen hävittäjäkoneen VL Myrskyn entisöintiprojektissa, joka etenee suunnitelmallisesti. Tärkeä osa entisöintityössä on Jyväskylän ja Vantaan nuorisotyöpajojen sekä teknisen alan oppilaitoksissa opiskelevien nuorten osallistuminen. Työn arvioidaan kestävän kuusi vuotta, ja näyttelykunnossa Myrsky on syksyllä 2019.

 

Loppuvuoden näkymät

Puolustusteollisuuden kiristynyt kilpailu vaikuttaa edelleen Patrian tilauskannan kehitykseen. Konsernin liikevaihdon arvioidaan laskevan edellisvuodesta kannattavuuden säilyessä kuitenkin tyydyttävällä tasolla. Loppuvuoden aikana odotetaan eräiden merkittävien ja pitkään vireillä olleiden hankkeiden käyntiinlähtöä kansainvälisillä markkinoilla. Lisäksi Patrian kannalta keskeisten Suomen puolustusvoimien suurhankintojen valmistelutyöt ovat käynnistyneet.

Valtio-omistaja on käynnistänyt prosessin vähemmistöomistajan löytämiseksi Patrialle. Tavoitteena on löytää teollinen kumppani, joka avaa uusia mahdollisuuksia yhtiön liiketoiminnan kehittämiselle.

Lisätietoja:

Hallintojohtaja Ville Jaakonsalo, p. 0500 881 070, [email protected]

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Konserni toimii Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Puolassa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ja Etelä-Afrikassa. Konsernissa toimii 2 900 ammattilaista.

www.patria.fi