C4ISTAR
Patrian Systems-liiketoiminta tunnetaan vahvasta elektronisen tiedustelun ja radiotaajuisten sensoreiden osaamisestaan. Nyt Eurosatory 2018 -tapahtumassa Pariisissa lanseerataan kaksi uutta passiivisten radiotaajuisten sensoreiden tuotetta: MUSCL (Multistatic Coherent Location) taistelunkestävään ilmatilannekuvan luomiseen ja ARIS-E ESM (Electronic support measures) -järjestelmä taktisen tilannekuvan luomiseen. Tervetuloa tutustumaan näihin tuotteisiin Patrian ständillä Hall 6 – G260/300.

Patrian uudet tuotteet, MUSCL ja ARIS-E, edustavat samaa osaamista kuin ARIS-järjestelmä, joka on etäkäytettävä ELINT (electronic intelligence) -järjestelmä ja joka on suunniteltu toimimaan nykypäivän yhä haastavammassa signaaliympäristössä. Se kykenee uusimpien tutkasignaalien sieppaukseen ja analysointiin, ja sen erittäin suorituskykyinen pulssiprosessointi mahdollistaa strategisen informaation keräämisen tutkista haasteellisessa toimintaympäristössä. ARIS on ollut operatiivisessa käytössä vuodesta 2010 ja sitä kehitetään jatkuvasti.

Uudet tuotteet, MUSCL ja ARIS-E, tarjoavat työkalut koko spektrin kattavalle tiedustelulle ja valvonnalle. Passiiviset sensorijärjestelmät eivät itse lähetä signaalia, vaan käyttävät kohteiden lähettämiä tai niistä heijastuvia radiosignaaleja hyväkseen. Passiiviset järjestelmät ovat erittäin vaikeasti havaittavissa ja pienikokoisia, joten ne ovat monessa tilanteessa parempia järjestelmiä ympäristön havainnointiin kuin aktiiviset tutkat.

Passiiviset järjestelmät ovat myös käyttökustannuksiltaan edullisia. MUSCL tarjoaa modulaarisen ja helposti liikuteltavan passiivisen ilmavalvontajärjestelmän. Sen kantama ulottuu aina satojen kilometrien etäisyyksiin asti kattaen koko 360 astetta, ja se pystyy seuraamaan yli sataa kohdetta samanaikaisesti. Toimintaperiaatteensa ansiosta MUSCL pystyy havaitsemaan erityisen hyvin matalalla lentäviä kohteita ja häivekohteita jopa paremmin kuin aktiivinen tutkajärjestelmä.

MUSCL-järjestelmä on suunniteltu lähinnä viranomaisten suorittamaan ilmavalvontaan, mutta sitä on mahdollista käyttää myös kriittisen infrastruktuurin, kuten vaikkapa ydinvoimaloiden ja suurten urheilutapahtumien suojaamiseen.

Toinen uusi järjestelmä on ARIS-E ESM -järjestelmä, joka tarjoaa taktista, reaaliaikaiseen johtamiseen tarkoitettua ja aikakriittistä tilannekuvaa ympäristön tutkajärjestelmistä. Se on helposti liikuteltava ja modulaarinen, eikä sitä ole sidottu tiettyyn alustaan. Järjestelmä hyödyntää ARIS:n kaltaisten järjestelmien keräämien strategisten tietojen perusteella koottuja kirjastoja. Se kykenee toimimaan autonomisesti, ja kohteiden tunnistaminen tapahtuu automaattisesti.

Kaikki Patrian passiiviset sensorijärjestelmät ovat etäkäytettäviä. Kentällä olevat asemat toimivat miehittämättöminä 24/7, ja niiden suunnittelussa on otettu huomioon kestävyys säiden aiheuttamaa rasitusta vastaan. Järjestelmissä on suojatut tietoturvalliset yhteydet kenttäasemien ja operointipaikkojen välissä.

Patria tarjoaa niin ARIS:lle, MUSCL:lle ja ARIS-E:lle elinkaaripalvelut sekä jatkuvaa kehitystyötä. Ohjelmistot ja käyttöliittymät saavat uusia päivityksiä vuosittain.

Lisätietoja:

Liiketoiminnan kehitysjohtaja Simo Mäkipaja, Systems, Patria, puh. 040 869 2618, simo.makipaja@patria.fi

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Patria tarjoaa kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita ilmailu- ja puolustusalan toimijoille. Patrian missiona on olla asiakkailleen tae toimintavarmuudesta, ja visiona on olla #1 kumppani kriittisissä toiminnoissa. Toimipisteitä on Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Vuonna 2017 Patrian liikevaihto oli 467,7 miljoonaa euroa, ja konsernissa toimii 2 800 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50.1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49.9 %). Patria omistaa 50 % norjalaisesta Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden.

www.patria.fi