Sotilaslentokoneiden huolto-, korjaus- ja modifikaatiot

Patria on yksi johtavia lentokoneiden ja helikoptereiden elinkaaren tukipalvelujen tuottajia Euroopassa. Pidämme hyvän huolen asiakkaistamme kotimarkkinoilla Pohjoismaissa ja Itämeren alueella. Tehtävämme on antaa asiakkaillemme mahdollisuus keskittyä ydintoimintoihinsa samalla kun me huolehdimme heidän lentokalustonsa parhaimman mahdollisen toimintavalmiuden ja tehtäväkelpoisuuden ylläpidosta.

Patrian historia lentokonevalmistajana on auttanut meitä kehittymään erittäin ammattitaitoiseksi ja laajalti tunnetuksi ilma-alusten elinkaaren tukiorganisaatioksi.

Yli 80 vuoden aikana olemme suunnitelleet 19 sotilaslentokonetyyppiä peruskoulutuskoneista eturivin hävittäjiin ja valmistaneet lähes 1000 lentokonetta. Nyt voimme hyödyntää kaiken tämän perinnön soveltaessamme syvällistä osaamistamme lentokoneiden ja niiden järjestelmien/laitteiden huollossa, korjauksessa ja modifikaatioissa. Tänä päivänä vastuullamme ovat Hornet F/A-18 C/D torjuntahävittäjän, Hawk Mk51/51A ja Mk66 suihkuharjoituskoneiden, CASA C-295M ja Fokker F27 kuljetuskoneiden sekä Vinka-koulutuskoneen ylläpitotoiminnot. Vuosittain huollamme ja/tai korjaamme yli 150 konetta.

Huolto- ja  korjaustoiminta sekä modifikaatiot ovat on Patria Aviation Oy:n ydinosaamisaluetta. Olemme hyvin ylpeitä pystyessämme varmistamaan asiakkaamme lentokaluston ensiluokkaisen tehtävävalmiuden kaikissa olosuhteissa.

Patria on menestyksekkäästi hyödyntänyt 57 F-18 C Hornetin loppukokoonpanoprojektin lentokoneen kokonaisvaltaisen elinkaaren tukipalvelun luomisessa.

Lentokoneiden rakenteiden hallinta ja elinkaaren tuki
- Kustannussäästöjä pidentyneen käyttöiän ja lisääntyneen luotettavuuden ansiosta

Patrian ilmailutekninen osaaminen kattaa laajan palveluvalikoiman vaurio- ja korjausanalyysistä ennaltaehkäisevien modifikaatioiden ja rakenteiden kunnonvalvontaohjelmien suunnitteluun.

Nykyaikaisten analysointiohjelmistotyövälineiden käyttö antaa meille hyvät valmiudet ilma-alusten rakennekorjaussuunnitteluun, oli sitten kyseessä väsymis- tai lentovaurio. Rakenteiden lujuusopin elementtimenetelmän mallit perustuvat kokonaisen lentokoneen rungon mallintamiseen integroitujen painejakaumien avulla. Yhdessä tarkkojen osamallien kanssa ne ovat tehokkaita työkaluja rakenteiden hallintaan.

Neuroverkkojen käyttöönotto tuo mukanaan virtuaalitodellisuuden työympäristöömme, mistä ensimmäisenä esimerkkinä on F/A-18 Hornetin mallintaminen.

Näitä palveluja tuotamme kiinteässä yhteistyössä asiakkaidemme sekä VTT:n ja yliopistojen kanssa.

Kaikki tämä huippuosaaminen rakenteiden eheydenhallinnassa tuo asiakkaille kustannussäästöjä, koska rakenteen väsymiseen liittyviä ongelmia voidaan ennakoida ja välttää. Siksi tuotteen käyttöiän pidentäminen on usein varteenotettava vaihtoehto uuden koneen ostamiselle. Jopa vaurioituneen koneen uudelleenrakentaminen voi joskus olla taloudellisesti toteuttamiskelpoinen projekti, kuten olemme onnistuneet osoittamaan useita kertoja.

Patrian rakenneanalyysi- ja korjausosaamista sovellettiin hyvällä menestyksellä Suomen ilmavoimien Hawk Mk51 lentokaluston käyttöiän jatkamiseen tähtäävässä ohjelmassa.

Patria tarjoaa

  • Rakenneanalyysejä
  • Rakenteen elinjaksopäivitysratkaisuja
  • Lentokuormituksen mittauksia
  • Järjestelmämallinnuspalveluja
  • Rakenteen eliniän kulutuksen valvontaa.

Lisätietoja