Milla, FM, tietotekniikka suunnitteluinsinööri

”Olin ollut jo viisi vuotta Jyväskylässä töissä ja kaipasin uusia tuulia elämääni. Olen Hallista kotoisin, ja sattumoisin huomasin työvoimatoimiston ilmoituksista, että kotikonnuilla olisi tarjolla oman alan töitä. Pidän paikkakunnasta, mutta itse yrityksestä ja siellä tehtävästä ohjelmistokehityksestä en tiennyt tuolloin käytännössä mitään. Kuten monet muutkin, mielsin Patrian enemmänkin teollisuuden puolella toimivaksi yritykseksi.”

Milla tuli vuonna 2006 tekemään graduaan Patriaan ja teki työtä sovelluskehityksessa jonkin aikaa gradun valmistumisen jälkeen. Sitten Milla vaihtoi tuoteryhmää, kävi kouluttautumassa Floridassa ja työskenteli reilun vuoden Hornet-hävittäjän huoltosimulaattorin parissa. Simulaattoriprojektiin tuli noin vuoden tauko, jolloin Milla pääsi "lainaan" entiseen tuoteryhmäänsä kehittämään projektiin käyttöliittymää ja 3D-grafiikoita. Samalla hän sai päivitettyä omaa osaamistaan mm. OpenGL:n parissa. Nyt Milla on palannut takaisin Hornetin huoltosimulaattorin pariin.

Patrian suuri koko ja monipuolisuus antaa vakautta ja mahdollisuuksia toimia monissa erilaisissa tehtävissä. Milla on erittäin iloinen siitä, että on saanut vaihtelua ja kokemuksia erilaisista projekteista, joista jokainen jatkuu edelleen. Omatoimisuus on sekä haastavaa että palkitsevaa. Vastuuta on paljon, sillä omista aikatauluista on pidettävä kiinni. Se, että pääsee yllättämään asiakkaan positiivisesti, on aina hieno tunne.

Tyypillistä työpäivää on vaikea kuvailla. Milla tulee töihin kahdeksan kieppeillä. Sähköpostien lukemisen jälkeen hän tarkistaa oman TODO-listansa, päättää, mitä haluaa kyseisenä päivänä tehdä ja tarttuu toimeen. Työtehtäviin kuuluu kaikenlaista: suunnittelua, koodaamista, valokuvausta läheisellä huoltamolla, kuvankäsittelyä, 3D-grafiikan käsittelyä, Hornetin järjestelmiin tutustumista, asiakkaiden kanssa neuvottelua, tuoteryhmäpalavereja yms.

Millaa motivoi oman käden jäljen näkyminen grafiikkaa koskevissa töissä, ohjelmistopuolella laadukkaiden, geneeristen ratkaisujen suunnittelu ja toteutus sekä työkavereiden ja esimiesten arvostus. Lisäksi tietenkin hyvä palkka on ihan mukava juttu ja koulutustakin on aina tarvittaessa tarjolla! Työn parhaina puolina Milla pitää vapautta, haastavuutta ja grafiikan kanssa toimimista. Jos Milla voisi jotakin lisää työnantajaltaan toivoa, se olisi lisämahdollisuudet palkattoman loman pitämiseen.

Milla uskoo jatkavansa simulaattorihommissa vielä useamman vuoden, sekä todennäköisesti olevansa silloin tällöin lainassa muissa ryhmissä. Jos joskus herää kiinnostus esim. projektipäällikön töihin, mahdollisuuksia on varmasti tarjolla, mutta todennäköisempää on suuntautuminen jonkinlaiseen asiantuntijan rooliin.

Milla, mitä haluaisit kertoa opiskelijoille, jotka haluavat Patriaan töihin? ”Täällä arvostetaan osaamista ja innovaatiota, mutta myös vaaditaan ammattitaitoa, tunnollisuutta ja hommien hoitamista kunnolla. Ole oma-aloitteinen ja rohkea. Mieti huolella mitä haluat tulevaisuudeltasi ja etsi paikka, josta voit sen saada.”