Tomas, DI-tietotekniikka, projektipäällikkö

Tomas tuli 2005 Tekla Projects -yksikköön ohjelmoijaksi. Tomaksesta tuli patrialainen, kun Patria osti Tekla Defence - liiketoiminnan vuonna 2007. Tomaksen mielenkiinnon herätti aikoinaan työtehtävien erilaisuus puolustusalalla sekä projektimuotoinen työskentelytapa. Tomaksen mukaan Patria toimii mielenkiintoisella sektorilla ja pyrkii kehittämään alansa uusinta tekniikkaa. Tomas on edennyt ohjelmoijasta ohjelmistosuunnittelijaksi, arkkitehdiksi ja siitä projektipäälliköksi.

Tomaksen nykyinen yksikkö on suhteellisen pieni, joten siellä saa mahdollisuuden tehdä vähän kaikkea. Työtehtäviin kuuluu esim. projektinhallintaa, työnsuunnittelua, asiakkaiden kanssa kommunikointia, palaverien pitämistä, vaatimusten hallintaa, ohjelmistosuunnittelua, testaamisen hallintaa ja joskus ohjelmointiakin.

Patria on työantajana Tomaksen mielestä aika normaali. Patria tarjoaa pelkästään jo ison kokonsa takia paljon uramahdollisuuksia, ja talon sisällä kannustetaan tehtävien ja eri yksiköiden vaihtoihin, mikäli itse haluaa. Eri yksiköissä on aika erilaista toimintaa ja lopputuotetta, joten vaihtelua kyllä löytyy.

Tomaksen työpäivä Espoossa alkaa yleensä vähän ennen yhdeksää sähköpostien läpikäynnillä. Koska työtehtävät vaihtelevat aika paljon, tuskin mikään päivä on samanlainen ja keskimäärin kerran viikossa Tomas matkustaa erilaisiin asiakastapaamisiin. Työssä on haastavaa se, että asiakkaan käyttöympäristö usein on teknisesti monimutkaista ja siihen usein liittyy paljon muita järjestelmiä ja laiteitta. Tähän ympäristöön joudutaan soveltamaan teknologiaa, jonka käytöstä ei välttämättä maailmallakaan ole hirveästi kokemusta. Palkitsevaa on juuri tällaisten tilanteiden ratkaiseminen ja lopputuloksen näkeminen käytännössäkin toimivaksi. Parasta on, jos asiakaskin on tyytyväinen.

Urasuunnitelmissaan Tomas toivoo pystyvänsä etenemään vielä korkeammalle organisaatiossa ja osallistumaan enemmän strategisten hankkeiden hallintaan ja määrittelyyn. Tomas on käynyt erilaisissa koulutuksissa ja on itsekin aika paljon päässyt vaikuttamaan siihen, mitä asioita on halunnut kehittää. Patriassa todella mielenkiintoiset ja vaihtelevat tehtävät ovat Tomaksen mielestä paras asia. Lisäksi on mahdollisuus vaikuttaa asioihin, jos vaan itse haluaa. Jos tekniset ongelmat ja ala kiinnostavat kannattaa harkita Patriaa. Täällä pääsee monipuolisesti tutustumaan eri hankkeisiin ja teknologioihin.

Tomas, mitä vinkkejä antaisit vastavalmistuneelle työnhakuun? ”Ei kannata olettaa että heti saisi työpaikan. Työnhakuun kannattaa panostaa ja siinä täytyy itse olla aktiivinen. Patrialla saa mahdollisuuden ratkaista teknisesti haastavia ja mielenkiintoisia ongelmia ja olla mukana luomassa uutta teknologiaa ja uusia tuotteitta.”