Ville, DI järjestelmäinsinööri

Moni voi olla eri mieltä, kun Ville toteaa, että ihan ensimmäisenä mielenkiinnon Patriaan herätti työpaikan sijainti eli pieni paikkakunta Tampereen ja Jyväskylän puolessa välissä! Kiinnostus kasvoi entisestään, kun alkoi selvitä, mitä kaikkea Patriassa osataan ja niinpä Ville täytti avoimen nettihakemuksen ja rekrytointiprosessin jälkeen pääsi NH90-helikopteriin liittyviin tehtäviin Jämsän Halliin vuonna 2006.

Patria on Villen mukaan perusinsinööritalo, josta tekee mielenkiintoisen työhön liittyvät erityiselementit kuten puolustusvälineteknologia ja ilmailu. Ville kertoo, että Patria on nykyaikainen ja vakaa työnantaja, joka on vaativa, mutta myös palkitseva osaajilleen. Patrialla on mahdollisuudet monipuolisiin uravalintoihin kuten perinteiset suunnittelija, asiantuntija, projektipäällikkö sekä esimies. Patrian erikoisuus ja houkutin ovat esimerkiksi pitkätkin yhtäjaksoiset ulkomaankomennukset.

Villen työpäivät täyttyvät mm. teknisestä testauksesta ja dokumentoinnista niin omassa työpisteessä kuin myös paikanpäällä eli helikopterissa tai tukeutumiskonteissa. Palavereja on sekä sisäisesti että asiakkaan ja asiakkaan järjestelmätoimittajien kanssa kotimaassa ja ulkomailla. Lisäksi työhön liittyy tiedonhankintaa sekä jonkin verran tietoteknisiä asennustöitä tarvittaessa. Villen aiempi työtausta painottui sulautettuihin järjestelmiin ja ohjelmointiin. Nyt hän on päässyt opiskelemaan tietoverkkoja ja monipuolisesti muuta uutta tekniikkaa. Myös saksan kielen alkeita on tarttunut matkaan! Monipuoliset tekniset osa-alueet ja aikataulut ovat työssä haastavia.

Palkitsevaa Villen mukaan on edistyminen uusien laitteiden ja ohjelmistojen käyttöönotossa sekä positiivinen palaute asiakkaalta. Ville hymyilee ja toteaa, että pankinjohtajahan se motivoi asuntovelallista riittävästi, mutta tietysti hyvä ilmapiiri ja mielenkiintoinen projekti tekevät myös huomattavan osan työmotivaatiosta. Nykyisessä projektissa riittää vielä muutamaksi vuodeksi haastetta. Katsotaan sitten jälleen eteenpäin, muutoin eletään ja tehdään uusia valintoja tilanteiden mukaan, Ville toteaa.

Työelämän peruselementit ovat Villen mukaan Patriassa kohdallaan. Patriassa on nykyaikaiset työtilat ja työvälineet sekä nuorehko ilmapiiri ja monipuoliset projektit. Työaika on joustava puolin ja toisin. Matkustaa ei tarvitse ylempienkään täysin korvauksetta. Virkistystoimintaa on ja vapaa-ajan harrastuksiakin tuetaan. Isyyslomat yms. ovat järjestyneet yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa. Kaikki osa-alueet on hyvin huomioitu: terveydenhoito, työergonomia, virkistyspäivät, harrastusten tukeminen, kehityskeskustelut ja sitä kautta omiin työtehtäviin vaikuttaminen yms. Kehityskeskustelut käydään oikeasti ja ajallaan, jolloin niistä on myös hyötyä! Jos jotakin voisi parantaa, Ville haluaisi enemmän etätyömahdollisuuksia. Monella on pitkä työmatka, eikä esimerkiksi päivä viikossa pitäisi olla nykyvälineillä mikään ongelma tehdä etätöinä. Toisaalta Ville ymmärtää toimintatavan, kun ottaa huomioon toimialan ja tietoturvatason.

Opiskelijoita Ville kehottaa satsaamaan kielten ja neuvottelu- sekä johtamistaitojen opiskeluun tekniikan lisäksi. Myös armeijan käymisestä voi Patriassa olla joissakin tehtävissä hyötyä ja muista elää ihmisiksi, hakijoiden taustat tutkitaan, koska se on asiakkaan vaatimus tällä alalla.

Ville, miten sinä suosittelisit Patriaa työpaikkaa etsivälle ystävällesi? ”Kertoisin kaiken edellä mainitun ja vielä, että kannattaa hakea Jämsään ja harkita Jämsän seutua myös asuinpaikaksi. Isot kaupungit on kuitenkin tarvittaessa riittävän lähellä, mutta muuten ovat esim. asunnot edullisempia ja eläminen rennompaa ilman liikennevaloja. Päijänne, Himos yms. luovat harrastusmahdollisuuksia.”