Tulosta
Ruotsin tilaama Patria NEMO Navy -kranaatinheitinjärjestelmä on Patrialle tärkeä kansainvälinen referenssi. Myös liikkeessä tarkasti ampuva kranaatinheitin herättää kiinnostusta muuallakin.

Ruotsi vahvistaa meripuolustuskykyään kahdeksalla uudella kranaatinheitinaluksella, jotka varustetaan Patria NEMO Navy -kranaatinheitinjärjestelmällä. Ruotsin puolustusmateriaalipalvelu FMV (Försvarets materielverk) tilaa alukset Swede Ship Marine AB:ltä, jonka alihankkijana Patria toimii.

Patrian avainasiakaspäällikkö Mats Hamrin sanoo, että tarjouskilpailun loppusuoralle pääsi kaksi ruotsalaista telakkaa. FMV valitsi niistä Swede Ship Marinen ja Patrian tarjoaman kokonaisuuden.

Tämä on hyvä esimerkki ruotsalais-suomalaisesta yhteistyöstä puolustusalalla

– Yhdessä rakennamme Ruotsin puolustusvoimille parhaan mahdollisen ratkaisun. Se on hyvä esimerkki ruotsalais-suomalaisesta yhteistyöstä puolustusalalla, Hamrin huomauttaa.

Toimiva ratkaisu nopeasti liikkuville joukoille  

Patria NEMO Navy on kevyt ja kompakti 120 mm:n tornillinen kranaatinheitinjärjestelmä, joka sopii erinomaisesti nopeasti liikkuvien laivastojen sovelluksiin. Samaan tuoteperheeseen kuuluvat myös ajoneuvoihin integroitava Patria NEMO ja konttiratkaisu Patria NEMO Container.

Ruotsin puolustusvoimille Patrian kranaatinheitinjärjestelmä oli jo ennestään tuttu, sillä vuonna 2018 Patria NEMO Container läpäisi vaativat meriolosuhteissa suoritetut koeammunnat Ruotsissa. Niissä konttiratkaisu oli integroitu nopeaan kuljetusalukseen.

FMV:n nyt tekemä tilaus sisältää kahdeksan kranaatinheitinaluksen lisäksi kaksi Patria NEMO Container -järjestelmää. Kontti toimii täysin itsenäisenä yksikkönä, sillä se sisältää kranaatinheitinyksikölle kaiken tarvittavan: aseen, ampumatarvikkeet ja miehistösuojan.  

Ampuu tarkasti myös liikkeessä

Kranaatinheitinalukset tulevat Tukholmaan ja Göteborgiin sijoitettujen amfibio-joukkojen käyttöön. Joukkojen toiminta-alueita ovat rannikot, saaristot ja suistoalueet, joissa niiden tehtävänä on torjua vihollisen maihinnousuja ja tehdä tarvittaessa itse maihinnousuja.

Tätä varten Ruotsin puolustusvoimat on kehittänyt taistelujoukoilleen Amfbat 2030 -konseptin, jossa joukot ovat entistä liikkuvampia, nopeampia ja tulivoimaisempia.

Kranaatinheitinveneiden hankinta tukee konseptin toteutusta käytännössä.

Patria NEMO:n avulla joukot voivat ampua epäsuoraa kranaattitulta liikkuvasta aluksesta

– NEMO-järjestelmä mahdollistaa sen, että joukot voivat ampua epäsuoraa kranaattitulta liikkuvasta aluksesta. Vastaavaa ominaisuutta ei ole muiden valmistajien kranaatinheitinjärjestelmissä, Hamrin huomauttaa.

Kova referenssi kansainvälisillä markkinoilla

Patrian kumppanilla Swede Ship Marinella on kokemusta venerakentamisesta 1890-luvulta lähtien. Ruotsin puolustusvoimille ja merivartiostolle yritys on toimittanut veneitä 1930-luvulta lähtien.

– Swede Ship Marine kutsui meidät mukaan keskusteluihin FMV:n kanssa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Yhteistyömme on ollut siitä lähtien tiivistä. Olemme kuin yhtä tiimiä, Hamrin kertoo.

Swede Ship Marine ja Patria toimittavat ensimmäisen täysin varustellun aluksen FMV:lle alkuvuodesta 2027 ja viimeisen aluksen vuoden 2028 lopulla.

– Pystymme toimittamaan alukset varsin nopealla aikataululla. Nopeat toimitusajat ovat asia, jota asiakkaat nykyisin arvostavat.

Hamrin sanoo, että Ruotsin tekemä tilaus vahvistaa Patrian NEMO -kranaatinheitinjärjestelmän asemaa kansainvälisillä markkinoilla ja lisää kiinnostusta maailmanlaajuisesti.

– Ruotsin puolustusvoimat asettaa tunnetusti hankinnoilleen erittäin kovat vaatimukset ja haluaa vain parasta laatua. Tilaus on meille tärkeä kansainvälinen referenssi, Hamrin huomauttaa.

Huipputeknologia perustuu omaan tuotekehitykseen

Patria NEMOn huippulaatuisen asetekniikan perustana on Patrian yli 80 vuoden kokemus 120 mm:n kranaatinheittimistä. Mahdollisuus ampua liikkeestä ilman pysähdystä nopeuttaa huomattavasti tulitehtävän valmistelua, aseen suuntaamista ja tulen avaamista.  

Se edellyttää, että tornissa on tehokas stabilointijärjestelmä.

Tarkkaan ammuntaan tarvitaan myös kehittynyt ballistinen laskentajärjestelmä jatkuvasti muuttuvien ampuma-arvojen määrittämiseksi. Tornin hallintajärjestelmä perustuu Patrian omaan ohjelmisto-osaamiseen, joka on alansa huippua.

Patria NEMO soveltuu myös niin sanottuun ryöppyammuntaan. Siinä ammutaan peräkkäin useita kranaatteja, jotka iskeytyvät kohteeseen yhtä aikaa. Epäsuoran tulen ohella heitin kykenee myös suorasuuntausammuntaan.