Tulosta
  • Liikevaihto oli 389,2 miljoonaa euroa (369,1 miljoonaa euroa).
  • Liikevoitto oli 17,7 miljoonaa euroa (24,6 miljoonaa euroa).
  • Konsernin vuoden 2008 liikevaihdon arvioidaan olevan suunnilleen edellisen vuoden tasolla, mutta liikevoiton ennakoidaan jäävän vuoden 2007 liikevoittoa alhaisemmaksi.

 

Toimitusjohtaja Heikki Allonen osavuosikatsauksen yhteydessä:

“Konsernin taloudellinen tulos vuoden yhdeksältä ensimmäiseltä kuukaudelta oli pettymys verrattuna edelliseen vuoteen. Tämä johtui pääasiassa Land & Armament -liiketoiminnan heikentyneestä kannattavuudesta. Tämän liiketoiminnan eräät merkittävät pitkäaikaiset toimitusprojektit päättyivät vuoden 2007 lopulla ja vuoden 2008 alussa ja uudet projektit olivat katsauskauden aikana vielä käynnistysvaiheessa.

Konsernin vuoden 2008 liikevaihdon arvioidaan olevan suunnilleen edellisen vuoden tasolla, mutta liikevoiton ennakoidaan jäävän vuoden 2007 liikevoittoa alhaisemmaksi. Lisäksi, Land & Armament - ja Aerostructures -liiketoimintojen tiettyihin toimitusprojekteihin liittyvät riskit ja epävarmuudet voivat loppuvuoden aikana vaikuttaa konsernin liikevoittoon tätä heikentävästi.

Odotan pääosaan konsernin tuotteita ja palveluita kohdistuvan kysynnän jatkuvan hyvänä ja olen luottavainen, että voimme jatkossakin tarjota houkuttelevia ja kilpailukykyisiä ratkaisuja nykyisille ja uusille asiakkaillemme. Käynnissä oleva kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden kriisi voi kuitenkin vaikuttaa kysyntään ja asiakkaiden uusien hankintojen ajoitukseen keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.”

KATSAUS 1.1. – 30.9.2008
Uudet tilaukset ja tilauskanta

Konsernin katsauskaudella saamien uusien tilausten arvo oli 241,9 miljoonaa euroa (390,8 miljoonaa euroa). Saaduista tilauksista puolustustarvikkeiden ja niiden huollon osuus oli 79 % (83 %) ja siviilituotteiden osuus 21 % (17 %). Konsernin tilauskanta katsauskauden lopussa oli 749,6 miljoonaa euroa (910,6 miljoonaa euroa).

Liikevaihto ja kannattavuus

Konsernin tammi-syyskuun liikevaihto oli 389,2 miljoonaa euroa (369,1 miljoonaa euroa). Liikevaihdosta puolustustarvikkeiden ja niiden huollon osuus oli 86 % (86 %) ja siviilituotteiden osuus 14 % (14 %). Liikevaihdosta 56 % (46 %) kertyi Suomen ulkopuolelta.

Konsernin tammi-syyskuun liikevoitto oli 17,7 miljoonaa euroa (24,6 miljoonaa euroa) eli 4,6 % (6,7 %) liikevaihdosta. Konsernin tulos ennen veroja oli 13,9 miljoonaa euroa (22,8 miljoonaa euroa).

Rahoitus ja omistus

Konsernin omavaraisuusaste oli 44,9 % (46,8 %) ja nettovelkaantumisaste (net gearing) 53,7 % (41,3 %).

Konsernin likvidit varat katsauskauden lopussa olivat 12,4 miljoonaa euroa (11,2 miljoonaa euroa). Konsernin korolliset velat katsauskauden lopussa olivat 119,6 miljoonaa euroa (94,7 miljoonaa euroa). Korolliset velat sisältävät rahoitusleasingvelkoja 23,0 miljoonaa euroa (24,3 miljoonaa euroa).

Patria Oyj:n osakkeista omistaa Suomen valtio 73,2 % ja European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V. (EADS) 26,8 %.

Muutoksia konsernirakenteessa

Patria Vammas Oy myi lentokenttien lumenpoistolaitteiden tuoteoikeudet Hagie Manufacturing Company:lle (USA) 10. maaliskuuta.

Patria Weapon Systems Oy sulautui Patria Vehicles Oy:öön ja Patria Weapon Systems Oy purkautui 31. maaliskuuta. Patria Vehicles Oy:n toiminimi muuttui samasta ajankohdasta lähtien Patria Land & Armament Oy:ksi.

Patria Vammas Oy:n lentokenttäkalustoliiketoiminta myytiin saksalaiselle Laweco Maschinen- und Apparatebau GmbH:lle 1. syyskuuta.

Investoinnit

Konsernin bruttoinvestoinnit ilman yritysostoja olivat 16,6 miljoonaa euroa (8,5 miljoonaa euroa).

Tutkimus ja kehitys

Konsernin tutkimus- ja kehitysmenot olivat katsauskaudella 24,5 miljoonaa euroa (34,9 miljoonaa euroa) eli 6,3 % (9,5 %) liikevaihdosta. Merkittävimpiä kehityskohteita olivat uuden sukupolven kranaatinheitinjärjestelmät, panssaroidut pyöräajoneuvot ja ammustuotteet.

Henkilöstö

Konsernin henkilöstömäärä katsauskaudella oli keskimäärin 2 816 (2 624). Katsauskauden lopussa henkilöstön määrä oli 2 830 (2 736).

Konsernin johto

Jorma Wiitakorpi (DI) toimi Patria Oyj:n toimitusjohtajana 18.8.2008 asti. 18.8.2008 Patria Oyj:n toimitusjohtajaksi nimitettiin Heikki Allonen (DI) 18.8.2008 alkaen. Nimityksensä jälkeen Heikki Allonen erosi Patria Oyj:n hallituksesta.

Liiketoiminta-aluekatsaukset

Land Solutions -liiketoiminta-alue kehittää ja toimittaa uusinta teknologiaa edustavia panssaroituja pyöräajoneuvoja, 120 mm kranaatinheitinjärjestelmiä ja ampumatarvikkeita sekä näihin liittyviä elinkaaren tukipalveluita. 

Liiketoiminta-alueen liikevaihto tammi-syyskuussa oli 286,4 miljoonaa euroa (276,2 miljoonaa euroa). Liikevoitto oli 19,7 miljoonaa euroa (26,3 miljoonaa euroa) eli 6,9 % (9,5 %) liikevaihdosta. Liikevoiton lasku verrattuna edelliseen vuoteen johtui Land & Armament -liiketoiminnasta.

Toukokuussa Keskusrikospoliisi aloitti esitutkinnan koskien entisen Patria Vehicles Oy:n toi-mintaa ajoneuvokaupassa Sloveniassa (2006) ja entisen Patria Vammas Oy:n (myöhemmin Patria Weapon Systems Oy) toimintaa kenttätykkihankkeessa Egyptissä (1999) tarkoituksena selvittää, onko näiden yksiköiden toiminnassa edellä mainittuihin projekteihin liittyen syyllistytty lahjontaan tai muihin väärinkäytöksiin. Esitutkinta on edelleen käynnissä.

Systems and Services -liiketoiminta-alue tarjoaa lentokoneiden ja helikoptereiden koko elinkaaren tukipalveluita pääasiassa puolustusvoimille ja viranomaisille Pohjois-Euroopan alueella. Liiketoiminta-alue tarjoaa myös lentäjäkoulutusta sekä tuottaa tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmiä ja niiden integrointipalveluja.

Liiketoiminta-alueen liikevaihto tammi-syyskuussa oli 78,3 miljoonaa euroa (68,8 miljoonaa euroa). Liikevoitto oli 4,5 miljoonaa euroa (2,6 miljoonaa euroa) eli 5,8 % (3,7 %) liikevaihdosta.

Sekä Aviation- että Systems -liiketoiminta kasvattivat liikevaihtoaan, mutta liikevoiton kasvu oli seurausta ennen kaikkea Systems -liiketoiminnan edellisvuotta paremmasta kannattavuudesta.

Muut toiminnot -liiketoiminta-alueeseen sisältyvät Aerostructures -liiketoiminta, joka suun-nittelee ja valmistaa vaativia komposiittisia lentokone- ja avaruusrakenteita, Millog Oy sekä konsernitason tukitoiminnot.

Liiketoiminta-alueen liikevaihto tammi-syyskuussa oli 33,7 miljoonaa euroa (37,1 miljoonaa euroa). Liikevoitto oli -6,5 miljoonaa euroa (-4,3 miljoonaa euroa). Liikevoiton lasku johtui Aerostructures -liiketoiminnan heikentyneestä kannattavuudesta sekä Millog Oy:n ja konsernitason tukitoimintojen kasvaneista kuluista.

Näkymät

Konsernin vuoden 2008 liikevaihdon arvioidaan olevan suunnilleen edellisen vuoden tasolla, mutta liikevoiton ennakoidaan jäävän vuoden 2007 liikevoittoa alhaisemmaksi. Lisäksi, Land & Armament - ja Aerostructures -liiketoimintojen tiettyihin toimitusprojekteihin liittyvät riskit ja epävarmuudet voivat loppuvuoden aikana vaikuttaa konsernin liikevoittoon tätä heikentävästi.

Helsingissä, 24. lokakuuta 2008

Patria Oyj
Hallitus

Katsausta ei ole tilintarkastettu

Yhteyshenkilöt:

Toimitusjohtaja   
Heikki Allonen  
Matkapuh. 040 869 2040

Talous- ja rahoitusjohtaja  
Kai Nurmio  
Puh. 020 469 2020   
Matkapuh. 040 869 2020

Patria on kansainvälisesti toimiva puolustus- ja ilmailuteollisuuskonserni, joka toimittaa omaan erityisosaamiseensa ja kumppanuuksiin perustuvia, kilpailukykyisiä ratkaisuja asiakkailleen. Patrian omistavat Suomen valtio ja European Aeronautic Defence and Space Com-pany EADS N.V.

Osavuosikatsausluvut

Lisätietoja: www.patria.fi